
صداقت در زندگی مشترک، پایهی اعتماد و صمیمیت است، اما چرا گاهی باعث ایجاد دلخوری میان ما و همسرمان میشود؟ شاید لازم است همانند دیگر مهارتها، مهارت صادق بودن را هم به دست آوریم. انتقاد صادقانه میتواند همسرتان را عصبانی کند و به زندگیتان لطمه بزند، پس چگونه بدون اینکه طرف مقابل ناراحت شود، از او انتقاد کنیم؟ با یوکن همراه باشید تا در ادامه ی مقاله، 6 نکته را عنوان کنیم که به شما کمک میکند از همسرتان انتقاد کنید، بدون اینکه ناراحت شود.
انتقاد صادقانه در مقابل همسر به همین سادگیها نیست که رُک بگوییم: «از خندهات خوشم نمیآید» یا «خیلی میخوریا؛ هیکلت اصلا قشنگ نیست». این نوع انتقادها، زندگیتان را به خطر میاندازد. برای اینکه به احساسات طرف مقابل خدشه وارد نشود، در هنگام انتقاد از کلمات مناسبی استفاده کنید. حتی باید ظرفیت داشته باشید طرف مقابل هم، حقایقی را دربارهی شما به زبان بیاورد.
1. زمان مناسب برای انتقاد را پیدا کنید
باید زمان و مکانی را انتخاب کنید که فکر میکنید همسرتان تحمل شنیدن حقیقتی را دربارهی خودش دارد. فرقی ندارد این حقیقت درمورد چه چیز مهم یا بیارزشی باشد. در هر شرایطی، وقتشناس بودن شما بسیار مهم است. زیرا انتقاد کردن، تحمل و انرژی طرف مقابل را میگیرد و احساسات او را تحت تاثیر قرار میدهد. بعد از یک روز سختِ کاری یا وقتی همسرتان دچار مشکلی شده است، از بحث و جدل اجتناب کنید. در غیر این صورت با اتفاقی مواجه میشوید که روانشناسان به آن «تهی شدن خود» (ego depletion) میگویند. در این زمان، قدرت ذهنی برای کنترل فرد کاهش مییابد و ممکن است دعوایی سخت به راه بیفتد.
به جای اینکه با عجله انتقاد کنید و در نهایت نتیجهی دلخواهتان را نگیرید، زمانی را انتخاب کنید که هر دو سرحال و آرام هستید. بیشتر افراد، انتقاد خصوصی را بیشتر از انتقاد در جمع تحمل میکنند. بعضی از زوجهای موفق دنیا یک شب در ماه را به بحث دربارهی مشکلاتشان اختصاص میدهند. در این شب هر دو از نظر روانی برای مکالمهی سازنده و صادقانه آمادگی دارند.
2. انگیزهی خود را ابراز کنید
وقتی همسرتان از انتقاد شما ناراحت میشود که فکر کند به دنبال عیبجویی یا قضاوت بیجا هستید. پس نیاز است برایش توضیح دهید که هدفتان از انتقاد، کمک به او و بهبود رابطهتان است. بیشتر افراد در مقابل انتقاد حالت تدافعی به خود میگیرند. شاید همسرتان نگرانی شما دربارهی عادات غذایی و اضافه وزن خود را توهینآمیز تلقی کند، در حالیکه هدفش کمک به حفظ سلامتی شماست. ممکن است واکنش او به این نگرانی اینچنین باشد: «چطور میتوانی اینطوری با من حرف بزنی؟ دیگه محبت و روی خوش من را نخواهی دید!» اما حقیقت این است که حرف زدن در اینباره، برای شما هم سخت بوده و شاید برای توضیح نگرانیتان ساعتها با خود کلنجار رفته اید. باید بپذیریم که در هر صورت این بحث به هر طریقی که بیان شود، باز هم خوشایند نخواهد بود.
دست نگه دارید. پیش از اینکه برای همسرتان توضیح دهید که چه نیتی دارید، یک دقیقه با وجدان خودتان به مساله نگاه کنید. آیا نیتتان خیر است یا تنها میخواهید از او انتقام بگیرید یا زخم زبان بزنید؟
3. طرز بیان خود را انتخاب کنید
لازم است به قواعد اصلی ارتباطات توجه کنید. همیشه جملهتان را با «من» شروع کنید، نه با «تو»؛ مثلا جملهی «من احساس تنهایی میکنم وقتی بیشتر وقتت را سرکار هستی» نسبت به جملهی «تو روزهای تعطیل منو ول میکنی و سرکار میری»، نتیجهی بهتری به دنبال دارد. توصیه میکنیم از قیدهایی مانند «هرگز» و «همیشه» کمتر استفاده کنید. واقعا درست نیست همسرتان «همیشه» خواب باشد یا «هرگز» به شما محبت نکند. هیچوقت نباید کلیت یک فرد را زیرسوال ببرید، بلکه تنها به «عمل» او اشاره کنید. مثلا «واقعا تعجب کردم وقتی دیدم اینطور ماشینت را به دیوار زدی» بهتر است تا «تو به درد هیچ کاری نمی خوری».
همیشه باید واقعیت را در نظر بگیرید. وقتی دچار رنجش خاطر شدید، شاید احساس کنید واقعیت مانند روز برایتان روشن است، اما این احتمال را بدهید که ممکن است واقعیت چیز دیگری باشد. اگر میدانید همسرتان از چه لحنی خوشش نمیآید، بهتر است در هنگام انتقاد تمرین کنید چطور از این لحن استفاده نکنید.
4. بیشتر روی راه حل متمرکز شوید، نه مشکل
اگر میخواهید به رابطهتان کمک کنید و زندگی بهتری داشته باشید، روی راه حل تمرکز کنید. زیرا تاکید روی مشکل هیچ فایدهای ندارد. با تمرکز روی مشکل، تنها به همسرتان احساس محکوم شدن میدهید و قطعا او هم در مقابلتان میایستد. پس قبل از اینکه مشکل را در جمع خانوادهتان بیان کنید، در تنهایی به بهترین راهحلها فکر کنید.
بعضی از راهحلها میتواند به چیزهایی برگردد که همسرتان در انجامشان توانایی بالایی دارد. این به زندگی مشترکتان هم کمک میکند. پس در هنگام انتقاد کردن به نکات مثبت همسرتان هم اشاره کنید تا از بار منفی انتقاد بکاهید. اگر همسرتان برای باهم بودن وقت نمیگذارد، از خاطرات مسافرت سال گذشته بگویید که چطور یک سفر دونفره سرحالتان کرد.
خیلی خوب است در تنهایی به دنبال راهحل مشکل باشید. اما هیچ وقت در تنهایی راهحلی را قطعی نکنید. شاید همسرتان نظر دیگری داشته باشد و همین اصرار شما برای اجرای یک راه حل، باعث اختلاف نظر و در نهایت مشاجره شود.
5. از همسرتان بخواهید رفتار صادقانه داشته باشد
خیلی سخت است از همسرتان بخواهید صادقانه رفتار کند. حتی ممکن است صحبتهایتان به تحقیر و سرزنش منجر شود. شما از همسرتان انتقاد کردهاید و حالا او با انتقاد از شما، به دنبال تلافی کردن است و هیچ توجهی هم به توصیههای بالا ندارد (یا اصلا بلد نیست).
بعد از اینکه از همسرتان خواستید صادقانه رفتار کند، منتظر انتقادهای او باشید. شاید متوجه شوید اگر خندهی همسرتان خوشایند نیست، به این خاطر است که صحبتهای شما جذاب نیست و او مجبور است به زور بخندد. ممکن است به این خاطر سیگار میکشد که فکر میکند از دیدگاه شما شکست خورده است. مشکل هرچه باشد؛ در بیشتر مواقع شما یک طرف قضیهاید. اگر این شجاعت را داشته باشید که تقصیر خود را به گردن بگیرید همسرتان هم روی خوش نشان میدهد. مثلا بگویید: «اگر من بیشتر برای خانه خرید میکردم، تو هم بیشتر به غذا درست کردن و کارهای خانه علاقه نشان میدادی.»
اگر صداقت داشته باشید و نشان دهید توانایی شنیدن حقیقت را دارید، ممکن است این قدرت را در همسرتان ایجاد کنید که راحتتر با واقعیت کنار بیاید. پس مشاجرهی تنشزا میتواند به مکالمهای صلحآمیز تبدیل شود و شاهد رابطهی عمیقتری باشید. در این صورت، هیچ احساس ناراحتی و رنجشی نمیکنید، بلکه احساس ارزشمندی نیز خواهید داشت.
6. در کلاسهای روانشناسی ثبت نام کنید
میتوانید در دورههای روانشناسی شرکت کنید و مهارتهای انتقاد کردن را یاد بگیرید. در این دورهها به شما یاد میدهند:
- چه چیزهایی از همسرتان آموختهاید؟
- چطور همسرتان را با هدیهای کوچک شاد کنید؟
- زمانی که با همسرتان سپری میکنید، واقعا خیلی کوتاه/خیلی طولانی است؟
- چطور ملاقاتی عاشقانه با همسرتان داشته باشید؟
- آیا فکر میکنید همسرتان شما را درک میکند یا نه؟
در این دورهها، به چالش کشیده میشوید و در نهایت رابطهی بهتر و ارزشمندتری را تجربه خواهید کرد.
منبع: simplemarriage